Decembermaand met succes en tegenslag

Het was in vele opzichten weer een mooi atletiekjaar voor de atleten van AV Flakkee, een collectief sterk optreden in de marathon van Rotterdam en met name Laurey van den Berge en Ricardo Sint Nicolaas lieten de zegeteller flink oplopen. In het slot van dit jaar werd getracht deze lijn door te trekken, helaas verliep dit niet vlekkeloos en moeten ook enkele blessures worden overwonnen.

Zondag 26 november werd de marathon van Spijkenisse gehouden, daarbij was ook keuze uit 10km en een halve marathon. Op de 21,1km kwamen Niels Boot en Freek Goedhart namens AV Flakkee in actie. Vooral Boot was gretig om een snelle tijd te lopen. “De vorm is groeiende, de omstandigheden zijn goed, dus ik ga ervoor!” En zo zagen we na 10km een mooie doorkomst van 36.09 minuut, de cadans oogde nog ontspannen en dat kwam ook tot uiting in het vlakke tempo. Met 54.22 minuut na 15km groeide het vertrouwen om een eindtijd onder de 1.17 uur te noteren. In de slotfase leek het krap te worden maar Boot toonde karakter door in de laatste kilometer weer te versnellen om zo als achtste te finishen in een sterke tijd van 1.16:52. “Ik verbreek mijn persoonlijk record met 53 tellen, dat is een hele mooie slag, het bleef sterk voelen onderweg!” Helaas sloeg de vreugde kort daarna om toen Boot zijn enkel lelijk verzwikte in de kleedruimte, hij hoopt in de loop van januari de training weer te hervatten en zal zolang op de hometrainer de conditie al fietsend onderhouden. Freek Goedhart finishte na 1.22:09 en was daarmee heel tevreden. “Ik zoek de laatste weken een beetje naar het goede gevoel, dus ik had mezelf voor deze race niet teveel druk opgelegd maar het viel reuze mee vandaag! Ik kon zelfs de tweede helft nog wat versnellen, dat is altijd een goed teken!”

In de prachtige natuur werd zondag 3 december Voorne’s Duintrail gehouden, door de vele regenval was het parcours een stuk zwaarder dan andere edities maar met ruim 800 deelnemers was de belangstelling onverminderd. Cornelis Bakker ging ’s ochtends om 07.30 uur, nog in het donker, al van start voor de langste afstand van maar liefst 60km. Van de veertig ultralopers die deze uitdaging aangingen finishte Bakker na 6.38:53 als zevende. “Het was bikkelen maar zeker ook genieten in dit mooie gebied!” Op de 27km trail was er succes voor Adriaan Tanis die na 2.12:50 als derde finishte. Op de 15km was Yennick Wolthuizen uit Ouddorp ook dit jaar een klasse apart, hij won in 1.01:29. De AV Flakkee lopers op deze afstand waren als groep samengebleven en finishten na 1.50:46, dit waren Johan Looij, Hans Bienefelt, John de Leeuw, Miranda de Leeuw en Antoinette Goedegebuur. Zondag 10 december was er ook nog Flakkees succes in Bergen op Zoom waar Laurey van den Berge de winst pakte op de Spado-cross. Op het parcours van 4,8km werden bospaden afgewisseld met zanderige passages, Van den Berge zag dit als een mooie snelheidsprikkel en dat plan slaagde voortreffelijk. Ze liep heel de wedstrijd solo aan kop en pakte na 18.38 minuut de winst.

Een echte regioklassieker is De Bruggenloop Rotterdam 15km die op 10 december voor de 32e keer gehouden werd. Voor de 11.300 deelnemers klonk om 15.00uur het startschot vanaf De Kuip. Ricardo Sint Nicolaas, vorig jaar vierde, aasde op een podiumplaats maar had vooraf veel twijfel. “Donderdag kreeg ik last van mijn lies, ik heb uit voorzorg rust gehouden en ben bang dat het ‘m niet gaat worden vandaag.” Het voorgevoel bleek juist, na 5km schoot het er nog eens in, Sint Nicolaas liep de wedstrijd nog wel uit en finishte als 16e in 51.45 minuut. “Dit voelt niet goed, ik had beter niet kunnen starten, hopelijk valt de schade mee”. Een paar dagen later is hij door de fysio behandeld en het ziet er toch naar uit dat hij enkele weken rust moet houden, een tegenslag na een fantastisch jaar. Eric Wolfert begon na precies 10km in 36.00 minuut aan de scherprechter, de Brienenoordbrug. Op deze 1,3km klim met tegenwind was het bikkelen voor alle lopers. Wolfert knokte zich goed door het slot, passeerde nog wat atleten en finishte als 57e in 54.52 minuut. Freek Goedhart volgde op plaats 107 in een tijd van 56.59 minuut. “Het draaide lekker, in de laatste vijf kilometer kon ik nog versnellen, dat zat er voor de meesten niet meer in, als je dan veel lopers inhaalt geeft dat moraal!” John Noordijk finishte na 1.16:52, Dylan van Spronsen volgde kort daarna met 1.17:11 en Andre Meijer klokte af na 1.20:47.