Maikel Peeman derde op 3000m Rotterdam

De atleten van AV Flakkee hebben sinds juli weer doelen om naartoe te werken, namelijk de baanwedstrijden. Ondanks alle beperkingen zijn deze wedstrijden een begin om weer iets te organiseren. Tot tevredenheid van de organisatie kon donderdagavond 20 augustus PAC Rotterdam 195 atleten verwelkomen. In de snelste serie ging Maikel Peeman er vol voor en zijn strijdlust werd beloont met een persoonlijk record.

Het programma startte met de recreatieve lopers en in acht series werd naar de finale toegewerkt met daarin de snelste atleten van de avond. In de eerste serie zagen we Ruth Stolk in actie komen, zij finishte na 17.36min. De omstandigheden waren opnieuw zwaar, aan het eind van de middag was het nog 31 graden en de temperatuur zakte maar langzaam, ook de luchtvochtigheid was met 80% zeer hoog. In de vierde serie was het de beurt aan Eric Paul Boeters die zijn debuut maakte op dit onderdeel. Met een eerste kilometer van 3.27min zat hij nog op het schema van zijn richttijd, 10.20min, maar al snel werd duidelijk dat de warmte Boeters teveel parten speelde om dit schema aan te houden. Na een paar zware rondes klokte hij af in 10.57:75. “Helaas, dit was niet mijn dag, volgende keer beter!”

Inmiddels was de schemer ingevallen en klonk om 21.15u het startschot voor de zesde serie van 19 atleten met daarbij Eric Wolfert namens AV Flakkee. Bij de start kwam hij wat in het gedrang kwam maar Wolfert was bij de les en zat na 200m alweer goed voorin. De groep was erg compact en er werd voortdurend ingehaald. “Het ging niet hard genoeg, sommigen werden nerveus, kwamen hard langszij, maar vielen een rondje later alweer terug.” De eerste kilometer ging in 3.13min en nu lag het tempo wat strakker, Wolfert besloot nog even te volgen rond plaats acht. “De benen voelden nog goed, ik rekende op een snel slot.” Met 3.09min was de tweede kilometer inderdaad sneller en Wolfert ging nu uitstekend mee in de versnelling die voorin de groep werd ingezet. Met een slotkilometer van 3.06min noteerde hij 9.28:01. “Het begin had iets sneller gemogen maar uiteindelijk ben ik wel tevreden met de race, het was echt pittig met de warmte, met betere omstandigheden zit er nog meer in.”

En terwijl Wolfert aan het bijkomen was zag hij zijn trainingsgenoten Ricardo Sint Nicolaas en Maikel Peeman de laatste versnellingen doen voor de start van de finaleserie. Deze zestien atleten hebben allemaal al eens onder de 9.00min gelopen, Peeman liep zelfs al 8.28min en had eigenlijk gehoopt op wat meer concurrentie. “Op de startlijst stonden veel snelle mannen maar sommigen hebben zich op het laatste moment afgemeld, dat is jammer, maar ik ben er klaar voor, we gaan het zien!” Vanuit de start was het de Zeeuw Floris Willeboordse die het initiatief nam en met een openingsronde van 1.06min ging het keihard! Peeman was de enige die kon volgen, en dat niet alleen, hij gooide er in de tweede ronde nog een schepje bovenop! Willeboordse moest passen en volgde op een tiental meters van Peeman die een duizelingwekkend snelle eerste kilometer van 2.39min klokte. Wanneer hij dit vol zou houden zou een tijd rond de 8.00min gelopen worden! Peeman moest het nu echter wel helemaal alleen doen en langzaam liepen de rondetijden wat op, de doorkomst na 2km was 5.30min, een PR was nog altijd binnen bereik. Het was nu Illias El Khabati die uit de achtergrond op kwam zetten, hij had zijn race anders ingedeeld en bij het ingaan van de laatste ronde snelde hij Peeman voorbij om de winst te pakken na 8.23:18. Willeboordse finishte als tweede met 8.24:80 en Peeman werd derde met 8.28:01 (21 p/u). Ricardo Sint Nicolaas zat na twee kilometer in 5.55min keurig op schema om zijn PR van 8.57min aan te scherpen maar in het slot raakte hij de aansluiting kwijt en ging het tempo er wat uit, met 8.59:94 bleef hij nog net onder de 9min.