Sterke prestaties in Maassluis en Westdorpe

De atleten van AV Flakkee zijn deze winter sterk vertegenwoordigd op twee fronten, een deel focust zich op de wegwedstrijden en een andere groep pakt de crossen mee als basis voor het komend wegseizoen. Ook daarin mengen de Flakkeese atleten zich in de strijd om de medailles. In de Zeeuwse Crosscompetitie zijn inmiddels vijf van de zeven wedstrijden gelopen, de klassementen komen langzaam maar zeker in hun beslissende plooi te liggen.

Zondag 19 januari werd door AV Waterweg de Halve van Maassluis georganiseerd. Behalve een matige wind waren de omstandigheden zeer goed en zo gingen om 13.00u maar liefst 470 atleten van start voor de 21,1km. Onder hen waren namens AV Flakkee Ricardo Sint Nicolaas, Freek Goedhart en Roland Schellevis, alle drie verkeren ze in goede vorm dus een aanval op hun persoonlijke toptijd was de inzet. In dit sterke veld was Marco van Etten de snelste, al vanuit de start lag hij los en na 1.09:32 finishte de atleet van Rotterdam Atletiek met een scherp marathon- PR van 2.23u. Sint Nicolaas had in de eerste kilometers nog even gezelschap van Erwin Sparreboom uit Hoek van Holland maar al snel moest Sint Nicolaas het op eigen kracht doen. Zijn tempo bleef stabiel op 18 per uur en met 50.09min op de klok na 15km zag het er uitstekend uit voor de Oude-Tongenaar. In de slotfase zag hij nummer drie in de wedstrijd, Bazzenella, naderen, reden om te versnellen. Met de wind in de rug ging het tempo naar 18,5 per uur en zo boekte hij ongemerkt nog flinke winst op zijn PR-schema. Zo noteerde Sint Nicolaas een schitterende tijd van 1.10:35, een verbetering van 20sec op zijn vorige persoonlijk record. “De vorm is nog altijd super, er stond wel wat wind en het parcours kende een paar pittige klimmetjes, dus dan is dit een prachtig resultaat!”

Freek Goedhart en Roland Schellevis liepen vanaf het begin samen op in een mooi groepje. Met 36.40min als doorkomst na 10km lagen zij keurig op schema voor een tijd in de 1.17u. Voor Schellevis was het pas zijn eerste halve marathon maar van onervarenheid was weinig te merken, na 15km versnelde hij zelfs nog en met slotkilometers van 3.30min finishte hij als twaalfde na 1.16:55! Voor Goedhart was deze versnelling net teveel gevraagd maar hij hield wel keurig zijn tempo vast en finishte als veertiende na 1.17:33, ook voor hem een PR.

In Westdorpe, vlakbij Terneuzen, werd zaterdag 25 januari de Zeeuwse Crosscompetitie voortgezet met de Scheldesportcross. Het was koud en guur maar dat hoort erbij, crossen is strijden met de elementen! Bij de jeugd zette Daphne Joppe haar zegereeks voort, nu al de vierde op rij van totaal vijf wedstrijden, de titel bij de A-pupillen kan haar niet meer ontgaan. Bij de jongens A-pupillen werd Luuk Broekhuis vierde, Stijn Vroegindeweij werd elfde. Zedie Joppe werd vijfde bij de jongens D-junioren. Op de korte cross 3,2km werd Edwin Stolk zevende in 13.07min en Bert Joppe volgde als tiende na 14.36min.

Het slotstuk van de middag was de lange cross 10,5km. Vanuit de start was het Yunis Stitan die solo op kop lag, hij zou na 37.58min de winst pakken, voor Erwin Harmes met 38.37min. Daarachter ontstond een spannend gevecht om de derde plaats, het waren de Zeeuwen Sander Post, Sander d’Hont, Boris de Bruijn, Martijn de Kok én Eric Wolfert namens Flakkee die het publiek trakteerden op een geweldige strijd. Wolfert had ook nu zijn wedstrijd goed ingedeeld en zette op 3km van het eind een versnelling in, alleen Boris de Bruijn kon nog volgen. Op een lastige passage met enkele klimmetjes lukte het Wolfert om een paar meter te pakken en met de gashendel vol open ging hij door de laatste kilometer. De 29-jarige atleet uit Sommelsdijk hield stand en werd derde na 39.15min. “Dit was gaaf, we waren heel erg aan elkaar gewaagd, ik moest diep in de reserves!” Freek Goedhart werd 17e in 44.43min.