Ricardo Sint Nicolaas imponeert in Westrakloop

(1 Stem)

Traditioneel op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar wordt in Oude-Tonge de Westrak Mijlenloop georganiseerd. In het verleden waren de omstandigheden nog wel eens winters, sneeuw, ijzel, regen en wind, niets is deze loop bespaart gebleven. Maar op 5 januari was het goed te doen voor de 47 deelnemers aan de hardloopwedstrijd over 8 of 16km.

Op de 16,1km (10 Engelse Mijl) was het Ricardo Sint Nicolaas die gelijk afstand nam van de rest. “In dit startveld wist ik dat de overwinning vrijwel zeker is maar ik wilde voor een snelle tijd gaan”. Het parcours leent zich daar goed voor, eerst een stukje door de polder, via de Hoek van St. Jaepe naar Paviljoen Meerzicht om daar vervolgens te keren en via de buitendijk weer terug richting de Suisendijk. Na 10km klokte Sint Nicolaas een snelle 33.47min, Freek Goedhart lag op de tweede plaats en noteerde 36.16min wat voor de Dirkslander een uitstekende doorkomst was, slechts een halve minuut boven zijn PR. Na 39.23min volgde een groepje met Tom Groot en Eric Wolfert die er een trainingswedstrijd van maakten en hun clubgenoten André Melissant en Eric-Paul Boeters een dienst bewezen door als tempomakers te fungeren. Met de wind in de rug wist Sint Nicolaas in de laatste drie kilometer over de buitendijk nog te versnellen naar 18 km/h om vervolgens te winnen in een tijd van 54.50min. “Slechts een half minuutje boven mijn PR, ik ben nog wat verkouden en het moest vandaag helemaal solo, dus zo bezien ben ik erg tevreden!” Goedhart kon zijn sterkte opening vasthouden en finishte in 58.50min, daarmee verbeterde hij zijn persoonlijk record met 17sec. “Mijn doel was onder de 59min en dat is gelukt, de vorm is nu heel goed en dan is het mooi als het er op het goede moment uit komt!” Tom Groot pakte na 1.03:04 de derde plaats, gevolgd door Boeters en Wolfert (1.03.09).

Op de 7km ging de winst naar Yennick Wolthuizen, de Nederlands Kampioen duatlon van 2017 woont nu ruim een jaar in Ouddorp en traint sinds kort ook mee met wedstrijdlopers van AV Flakkee. Tot halverwege kon Peter Pollemans hem nog volgen maar toen Wolthuizen echt gas gaf was de strijd beslist, hij finishte na 24.00min, voor Pollemans (24.39) en Edwin Stolk (26.39).

Zaterdag 12 januari ging de Zeeuwse Crosscompetitie verder met de Deltacross Westenschouwen. Een loodzware wedstrijd over 11km met veel klimwerk en zandstroken. Na een moment stilte ter nagedachtenis aan de overleden Kustmarathon-organisator Lein Lievense gingen de 228 deelnemers van start. In de kop waren het de Zeeuwse toplopers Tim Pleijte en Tim van den Broeke die al snel een flinke voorsprong hadden op de rest van het veld. Op plaats zes zagen we Ricardo Sint Nicolaas, hij liep in een mooi groepje van vijf. Kort daarachter liep Eric Wolfert, in de eerste kilometers ging het hem net te hard maar na 4km kon ook hij aansluiten. Wolfert was duidelijk goed op stoom want na 6km zagen we hem weglopen uit dit groepje. Na 39.11min was het Pleijte die als eerste finishte, voor Van den Broeke (39.30) en Job de Feijter uit Hulst met 41.12min. Wolfert was op plaats acht de eerste Flakkeeënaar, slechts 15sec achter Erwin Harmes klokte hij 42.53min. “Dit is één van mijn sterkste crossen ooit, het was afzien maar ik bleef gefocust en kon ook het laatste stuk een hoog tempo lopen”.  Sint Nicolaas finishte als tiende na 43.29min. “Ik heb deze week best hard getraind, dat merkte ik, daarom heb ik niet geforceerd en ben ik goed gefinisht”. Laurey van den Berge finishte na 47.50min als tweede dame, slechts 4sec achter Monica Sanderse uit Vlissingen. “Pas in de laatste km kreeg ik Sanderse in het vizier, mijn versnelling kwam helaas net te laat”.  Arie van Dijk finishte na 56.15min, goed voor de winst bij de mannen 65+. Henkjan Tieleman, terugkomend van een blessure, klokte af in 56.51min. Martin Lugtenburg en Bram Verwijs finishten na 1.03:58. Bij de jeugd was er een knappe overwinning van Daphne Joppe, zij ligt op koers voor de Zeeuwse titel. Haar broer Zedie werd 8e bij de D-junioren, vader Bert liep de korte cross (2,2km) in 10.23min.