Wolthuizen wint 19e Molenloop Stellendam

Donderdag 21 juni werd in Stellendam de 19e Molenloop gehouden met afstanden van 5 en 10km. Ook dit jaar was de organisatie weer in handen van de Stellerunners. De Flakkeese favorieten werden verrast door Yennick Wolthuizen die er, na een zeer spannend duel met Ricardo Sint Nicolaas, met de winst vandoor ging.

Het was ook nu weer een gezellige drukte op de Molendijk waar om 19.30u het startschot klonk voor de 5 en 10km. Het parcours is zeer afwisselend, ongeveer de helft van de route gaat over onverharde paden met als hoogtepunt de passages door de Scheelhoek en langs het Zuiderdiep. Er stond een stevige noordenwind die het kwik op zo'n 17 graden hield, omstandigheden waar de meeste van de totaal 145 deelnemers het prima mee konden doen. Op de 5km was het Mario Poldervaart (Zuidland) die het initiatief nam, al snel had hij een flinke voorsprong om vervolgens te winnen na 17.39min. Ben van Bergen (Hellevoetsluis) kwam 53sec later als tweede over de streep. Eric-Paul Boeters was op plaats drie de eerste Flakkeese atleet, hij finishte na 19.01min. "Voor nu is dit goed, ik heb na de Roparun even moeten herstellen van een blessure. Wedstrijden als deze zijn prima geschikt om weer wat ritme op te doen", aldus Boeters.

Op de 10km waren het vanuit de start Ricardo Sint Nicolaas en Eric Wolfert die het veld aanvoerden. Vijf dagen eerder hadden ze de Bavoloop Rijsbergen 10km gelopen, daar moesten ze een te snelle start bekopen. Die fout begingen ze nu niet, in een keurig, beheerst tempo, werd het eerste rondje om de molen afgewerkt. Alleen Yennick Wolthuizen kon de Flakkeese mannen volgen, hem hebben we niet eerder gezien in de Flakkeese wedstrijden. Wolthuizen is een half jaar geleden van Castricum naar Ouddorp verhuist en zijn hoofdsport is duatlon, bestaande uit hardlopen en fietsen. De 33-jarige verassing is regerend Nederlands Kampioen duatlon en ook werd hij 12e op het laatste EK. "Ik had geen idee wie hij was maar hij volgde erg makkelijk. Je ziet snel genoeg of iemand serieus mee start of dat er iemand een weddenschapje is aangegaan om de eerste km voorop te lopen", aldus Wolfert die als eerste een gaatje moest laten. Het was namelijk Wolthuizen die na 2km zelf de kop eens nam en de mannen testte, Sint Nicolaas kon volgen, Wolfert liet begaan en koos bewust voor eigen tempo. Wat verder daarachter zagen we onder andere Freek Goedhart, Edwin Stolk, André Melissant, Matthijs van Dijk, Goos Speksnijder (Spijkenisse) en Wim Padmos (Rockanje) bij de eersten in het veld.

Na 3,5km waren het Wolthuizen en Sint Nicolaas die de Scheelhoek indoken, Wolfert volgde op zo'n 10 seconden. Het bospad lag er goed bij al had de aanhoudende droogte ervoor gezorgd dat de ondergrond erg zanderig was. Sint Nicolaas onderhield een hoog tempo en toen hij na 6,5km alleen het bos uitkwam zag het er uitstekend uit. Wolthuizen had moeite met het onverharde en kwam enkele seconden later het bos uit. Hij had nog uitzicht op de overwinning maar tegelijk was het niet van weelde dat hij op een gaatje liep. Beide mannen waren in staat in de slotkilometers hun tempo flink op te schroeven. Sint Nicolaas passeerde als eerste de Molendijk voor de laatste ronde om de molen, nog één beslissende kilometer. Wolthuizen volgde op enkele meters en leek het gat te dichten. Het publiek wachtte in spanning af, wie zou dit winnen?! De beslissing viel op 500m van de streep, Wolthuizen plaatste een explosieve versnelling en Sint Nicolaas had, in het zicht van de haven, geen antwoord op dit geweld. Wolthuizen won na 33.40min, Sint Nicolaas klokte 33.45min, Wolfert maakte het podium compleet met 34.56min. "Het was leuk om hier te lopen, de paden ken ik wel vanuit mijn trainingsrondes. Ik ken nog niet zoveel lopers van hier dus vooraf was het lastig in te schatten of ik kon winnen, dat is wel gelukt, al moest ik echt alles geven om Sint Nicolaas te verslaan". Sint Nicolaas vatte het sportief op. "Ik heb net gehoord wat voor tijden deze man heeft staan, zoals 14.36min op de 5km, het is geen schande om het daarvan af te leggen. Daarbij heb ik voor mezelf een sterke wedstrijd gelopen, het voelde goed!"