Van Beusichem en vd Berge winnen Omloop

Traditiegetrouw op Koningsdag werd in Middelharnis de Rabobank Omloop van Menheerse georganiseerd. Met ruim 400 deelnemers kon de organisatie weer tevreden zijn, ook het vele publiek zag een prachtige wedstrijd waarin de winst bij zowel de dames als de heren op Flakkeese bodem bleef, Christiaan van Beusichem en Laurey van den Berge wonnen glansrijk.

Die Flakkeese overwinningen waren vooraf lang niet vanzelfsprekend, Maikel Peeman won de laatste twee edities maar was er dit jaar niet bij vanwege een trainingskamp in Portugal. Ook Ricardo Sint Nicolaas (winnaar in 2014) was afwezig, hij liep de Halve marathon in Oud-Gastel, onderdeel van het West-Brabant Circuit. De sterkste Flakkeese troef was Christiaan van Beusichem, en dat is ook niet de minste, drie weken geleden werd hij 8e Nederlander op de marathon van Rotterdam in een prachtige tijd van 2.34:13. "Op wat kleine pijntjes na ben ik goed hersteld, ik hoop dat ik na al die lange afstanden nog over voldoende snelheid beschik om zo'n korte wedstrijd als deze sterk te lopen". De omstandigheden waren gunstig, er stond weinig wind en met 11 graden was het voor de lopers prima. Nieuw dit jaar was de kidsrun, speciaal voor de jeugd, met al veel publiek ter plaatste gingen zij om 10.00u van start. Pepijn Klem en Famke Franzen waren de sterksten op de 600m, Ezra Boogaard en Naomi Fertoute wonnen de 1200m.

Nadat wedstrijdleider Ronald Oostdam vaststelde dat iedereen klaar was schoten Patricia van der Velde en Christine van Wageningen namens de hoofdsponsor het veld weg voor de 6,8km om de dorpskernen. Het was Floris Willeboordse (Middelburg) die in hoog tempo richting de Molen ging, alleen Hassan Mahamed (Deltasport) en Christiaan van Beusichem konden volgen. Eric Wolfert (Flakkee) volgde kort daarachter met de Belg Steven Dewulf die met een pittige versnelling na 2km alsnog de aansluiting kon maken bij de kopgroep die dus uit vier bestond. Na 3km noteerden de leiders 9.48min, Wolfert volgde op 12sec en een groepje met o.a. Peter Pollemans en Fouad Fertoute (Oud-Beijerland) volgde op 28sec van de kop. Laurey van den Berge had al een grote voorsprong op de rest van het damesveld en leek onbedreigd op de winst af te stevenen.

Op de Rottenburgseweg, na 4km, kon Van Beusichem de beslissende versnelling doorvoeren. "De snelle start vond ik het lastigst, ik was blij dat ik kon volgen, maar naarmate de kilometers vorderden merkte ik dat de rest meer moeite kreeg en ik begon er juist steeds beter in te komen". Zo versnelde de 37-jarige atleet van kop af aan en met een tempo van 19 km/h loste hij zijn concurrenten stuk voor stuk. Willeboordse bleef nog het dichtst in de buurt maar ook hij was niet meer in staat om nog aan te sluiten bij Van Beusichem die nu zo hard mogelijk richting het Diekhuusplein liep. Het parcoursrecord van Maikel Peeman, 20.32min, kwam niet in gevaar, maar met 21.18min finishte Van Beusichem in een zeer scherpe tijd. "Ik ben blij met de winst, het is een hele leuke wedstrijd waar de Flakkeese lopers écht willen presteren, dan is de winst extra leuk"! Willeboordse werd tweede na 21.49min, Dewulf completeerde het podium met 22.07min. Eric Wolfert (Flakkee) finishte na 22.48min als vijfde. "De kopgroep ging helaas net te hard, zo liep ik heel de wedstrijd alleen, dat was lastig, maar ik ben geslaagd in mijn doel om onder de 23' te duiken". Peter Pollemans (Oude-Tonge) werd 7e in 23.27min, Roland Schellevis (Sommelsdijk) finishte als 9e na 23.51 en Tom Groot (Flakkee) finishte als 10e na 24.13min.

Als 19e overall finishte Laurey van den Berge na 24.53min als snelste dame. "Het ging best goed, ik liep in de openingsfase net alleen achter een groepje tegen de wind in, dat was lastig maar daarna kon ik goed tempo blijven maken". Op geruime achterstand finishte Ilvia Hederik (Barendrecht) met 28.34min als tweede en Suzanne Elsacker (Middelburg) was de derde dame na 29.49min. De snelste Start-runner was Floris Jan Willemsen, hij finishte na 31.48min, snelste dame uit deze categorie was Chantal van de Burg met 34.56min.