Broer en zus Joppe winnen Zeeuwse Crosscompetitie

Zaterdag 3 maart werd in Vlissingen de zevende en laatste wedstrijd gehouden van de Zeeuwse Crosscompetitie 2017/2018. Met een sneeuwlaag over de bevroren ondergrond van het Nollebos werd het een bijzonder lastige cross, de dooi zette zich in en zo werd het glijden en glibberen voor de deelnemers die er een boeiende finale van maakten. De prijzenkast van AV Flakkee werd aangevuld met twee crosstitels, voor broer en zus Zedie en Daphne Joppe.

Met het voorjaarszonnetje erbij was het na een week van flinke vorst en harde wind zeer aangenaam loopweer. De komende lente betekend ook het eind van de crosswinter, vanaf november werd in Zeeland gestreden, zes wedstrijden op prachtige parcoursen werd er gevochten voor de punten, nu ging het nog één keer los, te beginnen met de jeugd. Daarbij had AV Flakkee met broer en zus Zedie en Daphne Joppe twee kanshebbers voor de eindzege in huis. Het eerste succes was voor Daphne die in haar race over 1,1km als eerste finishte na 4.59min, daarmee had ze een riante voorsprong op Liselotte Zandstra (Terneuzen) met 5.25min. Daphne stond al aan de leiding in het klassement en met deze overwinning was de titel binnen. Even later was het de beurt aan Zedie, ook hij startte als leider, zijn belangrijkste tegenstanders waren de Middelburgers Ivar Engels en Julius Schletterer. In de wedstrijd over 1,1km bleef het tot het laatst toe spannend, het kwam aan op een eindsprint die Schletterer in zijn voordeel besliste, Joppe werd tweede en daarmee verzekerde hij zich van de eindzege in het klassement, na zijn zus mocht ook hij op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

Op de korte cross ditmaal geen Flakkeese inbreng, Henkjan Tieleman moest wegens vakantie deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan, in het klassement eindigde hij op de vierde plaats. Om 14.10u was het dan zover, de lange cross 10km. In het 92 koppige deelnemersveld zagen we niet de minsten, bijna de gehele Zeeuwse top was present, mannen als Erwin Harmes, Martijn de Kok, Yunis Stitan, Tim van den Broeke, ze stonden er allemaal. Ook was er een bus uit België afgereisd met een grote delegatie van AC Lebbeke, ook hier zaten snelle mannen bij, konden zij de Zeeuwen verassen? Namens Flakkee zagen we Maikel Peeman, Eric Wolfert en Arie van Dijk. Nadat het startschot klonk ging het hard over een smal, glad, bospad. Stitan en Van den Broeke waren het best vertrokken, deze mannen hebben een snelle 1500m in de benen en met die snelheid brachten ze zichzelf goed in stelling. Harmes liep in derde positie, hij had gezelschap van Peeman. Zo rond plaats vijftien zagen we Wolfert, hij was iets behoudender gestart en probeerde zijn race goed op te bouwen richting het slot. Arie van Dijk was bezig aan een keurige wedstrijd, hij had al snel een flinke voorsprong op zijn concurrenten in de leeftijdsklasse 65+.

In de kop van de wedstrijd had Stitan een gat geslagen op Van den Broeke en Harmes, hij behield zijn voorsprong en won na 35.16min, Van den Broeke werd met 35.41min tweede en Harmes moest deze keer genoegen nemen met plaats drie in 36.14min, wel won hij het eindklassement van de competitie. Na 36.41min was Maikel Peeman de eerste Flakkeese loper op plaats vijf. "Helaas heb ik te korte spikepunten gekozen waardoor ik totaal geen grip had en mijn kracht niet kon omzetten in snelheid, volgende week is het NK cross, laten we hopen dat het daar beter gaat". Eric Wolfert finishte als 10e na 38.18min en was daarmee mooi opgeschoven gaande de race. "Ik liep in een goed groepje en met diverse versnellingen kon ik al die mannen één voor één lossen, dat geeft een lekker gevoel". Arie van Dijk finishte als 47e overall en eerste heer 65+. "Het was leuk om nog een crossje mee te pakken, het gaat niet meer zo hard als vroeger maar ik heb er nog altijd veel plezier in".