Winst voor Maikel Peeman bij opening crosswinter

Het atletiekjaar is alweer toe aan de crossen, onverharde parcoursen door velden en bossen met soms pittige klimmetjes, een zware discipline in de atletieksport die veel atleten gebruiken om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Maikel Peeman opende zijn crosswinter met een schitterende overwinning in de Blauwe Meercross waar hij mannen van naam de hielen liet zien!

Met het vizier volledig gericht op de Warandeloop reisde Peeman zondag 22 oktober af naar Kaatsheuvel waar rondom het Blauwe Meer de cross over 8km werd georganiseerd. "Ik zie dit als een testwedstrijd, ik heb deze week al 100km getraind dus dan is het even kijken hoe het gaat". Deze flinke trainingsweken hebben alles te maken met het EK cross voor junioren, als Peeman zondag 26 november bij de beste vier eindigt in de Warandeloop dwingt hij kwalificatie af. "Als dat lukt komt een droom uit, maar voor nu ben ik realistisch genoeg om te weten dat ik er eerst hard voor moet werken". Het parcours was erg nat, slechts een paar kleine stukjes waren aardig te belopen en verder was het één grote blubberpoel.

Om 14.15 klonk het startschot voor ruim 80 atleten met daarbij een aantal aansprekende namen. Zo zagen we Ben Vriends (Eindhoven), een talentvolle 27-jarige atleet die onlangs besloot zijn baan op te zeggen en zich volledig op de atletiek toe te leggen. Hij pakte in de openingsfase de kop en Peeman volgde op korte achterstand als tweede. Vriends hield zijn tempo strak maar het gat met Peeman bleef ongeveer gelijk. Na 5km kantelde de wedstrijd, in ronde drie van vier wist Peeman de aansluiting te realiseren en met grote passen stootte de Sommelsdijker door. Vriends had geen antwoord op dit geweld en moest een gaatje laten, en zo ging Peeman met een kleine voorsprong de slotronde in. Aangemoedigd door zijn familie groeide het vertrouwen, de zege was binnen handbereik! Tot de laatste meter bleef Peeman strijdbaar want het gat op Vriends was niet dermate groot dat er al rustig aan gedaan kon worden. En zo was er Flakkees succes in Kaatsheuvel, na 30.03min finishte Peeman als eerste, Vriends volgde op 13sec en Robin van Riel werd derde op 27sec. "Dit is een enorme opsteker, ik versla hier niet de minsten en ook laat ik een aantal jongens achter me die voor de EK-kwalificatie directe concurrenten zijn, dat geeft veel vertrouwen"!

Voor Ricardo Sint Nicolaas was zondag 22 oktober de slotdag van het Westbrabant Loopcircuit. De elfde wedstrijd ging over 10km in Rucphen. Vorig jaar wist Sint Nicolaas het eindklassement te winnen, dit jaar hield Erwin Poldervaart hem van de zege en pakte Sint Nicolaas de tweede plaats. Een ander belangrijk doel was een aanval op het persoonlijk record (32.41) op de 10km. "De laatste wedstrijden kom ik steeds dichterbij en vandaag zie ik als een laatste kans om dit jaar dat record nog te verbreken". Het waaide flink, al zorgde de beboste omgeving voor beschutting. Het waren Mels Lambregts en Tom Koetsenruijter, beiden uit Roosendaal, die er hard vandoor gingen, Sint Nicolaas had niks te verliezen en ging mee. Het tempo lag erg hoog en na 5km moest Sint Nicolaas een gaatje laten, zijn derde plaats leek veilig maar het ging uiteraard nog om de tijd. Koetsenruijter won in 31.41 en Lambregts werd tweede in 31.55, Sint Nicolaas was inmiddels ook de atletiekbaan opgedraaid en het zou een hele close finish worden, de seconden tikten weg, 38..39..40 en het werd 32.41, exact gelijk aan zijn persoonlijk record van vorig jaar. "Tsja.. net niet, maar ik ben zeker tevreden, het is mijn beste jaarprestatie en een tijd waar ik zeker blij mee ben!" Laurey van den Berge won de dameswedstrijd in 38.24min.

Zondag 15 oktober werd in Amsterdam de marathon gelopen, Arie van Dijk liep mee op de halve marathon, de 66-jarige Sommelsdijker finishte na 1.40:38, een tijd die weinig mensen van zijn leeftijd nog zullen lopen. "Ik train nog 5-6 keer per week en zolang ik gezond blijf geniet ik nog enorm van het hardlopen".