Atleten AV Flakkee trotseren de hitte

Het zomerse weer is voor de meeste lopers een verademing, niet langer de koude duurlopen maar lekker in de korte broek met de zon schijnend genieten van de mooie polders. Een wedstrijd lopen met 25 graden is echter behoorlijk pittig en de hitte kan het loodzwaar maken.

Zondag 21 mei werd de zevende editie van de Halve van Renesse georganiseerd. Een halve marathon (21km) waarvan de route een zeer hoge moeilijkheidsgraad kent. Zo ging het 7km over het strand en via de duinpaden voerde de route ook naar de boswachterij van Westenschouwen waar ook de nodige pittige passages de lopers in de reserves deden tasten. Onder de 568 deelnemers waren tien Flakkeeënaars die onder tropische omstandigheden het startschot hoorden klinken. Het waren de Zeeuwen Harmes, Adan, de Belg Migou en de Fransman Verhaeghe die al snel een grote voorsprong hadden op de concurrentie en na 1.15:19 was het Adan die zich de eerste Zeeuwse winnaar mocht noemen. De eerste Flakkeese loper die zich meldde was Ron van Dijk, hij noteerde een keurige 45e plaats met een tijd van 1.35:49. Kort daarachter finishte Ruud Goedhart met 1.38:37. "Het was voor mij de eerste wedstrijd langer dan 10km, en dan gelijk zo'n parcours, best zwaar!" Pieter Klem finishte na 1.44:02 en bleef daarmee nog net uit de greep van Johan Looij die na 1.44:28 de streep passeerde, allen nog bij de eerste honderd in het veld. Hans Pijls finishte na 1.53:30 en Jos de Bonte volgde met 2.00:38. De eerste Flakkeese dame was Jacqueline Lodder, inmiddels hersteld van de marathon van Rotterdam zette ze hier een mooie 2.04:14 op de klokken, Rita Verhage deed niet veel onder met 2.08:18 en terwijl deze vrouwen op adem kwam finishte ook Leon Goedegebuur (2.08:32) en Peter Goedhart (2.10:12).

Dezelfde zondag werd in Nijmegen de Marikenloop gehouden, een dameswedstrijd met als hoofdonderdeel de 10km. De bijna 2000 deelnemers op de 10km en nog eens 5000 op de 5 en 7,5km geven aan hoe populair deze loop is. Op de 10km ook vier Flakkeese prestaties, Jeannet Sarelse was de eerste met een tijd van 55.51, gevolgd door Janneke Appel met 58.41. Jolanda Heij en Wilma van der Slik finishten na 1.04:46 en 1.05:14.