Laurey vd Berge Nederlands Kampioen Ambtenaren

Woensdag 25 maart stond in Utrecht voor de 28e maal het NK veldlopen voor ambtenaren op het programma. Maarliefst 3100 sportieve ambtenaren uit 250 gemeenten, of gemeentelijke organisaties, ruilden voor één dag het kantoor in voor een drassig veld.

Ook de Gemeente Goeree-Overflakkee was vertegenwoordigd op dit NK. De grootste successen werden geboekt door de dames. Laurey van den Berge stond als favoriet aan de start van de 6km veldloop. Van den Berge komt steeds beter in vorm en als kersverse Zeeuws Crosskampioen stond ze met vertrouwen aan de start. De wedstrijd verliep geheel volgens verwachting, Van den Berge was ruim beter dan de rest en na 25.27 kwam ze als winnares over de finish. De voorsprong op nummer twee, Eva Pas uit Amsterdam, bedroeg maarliefst 3.37min. Margreet van Kempen pakte de nationale titel in de categorie dames 50, een mooie prestatie. In de teamuitslag eindigde de Gemeente G-O op de tiende plaats.

Zaterdag 28 maart werd  in Bruinisse de 10 van Bru gehouden. Vorig jaar won Ricardo Sint Nicolaas, hij was er dit jaar niet bij, nu mocht Pieter Klem de Flakkeese eer hooghouden. De route, langs het water, is eenvoudig: vijf km heen met de wind in de rug, vijf km terug, vol tegenwind. Tommy Staal was de favoriet en hij startte voor zijn doen beheerst, Klem pikte in de eerste kilometer aan maar toen Staal doortrok besloot Klem eigen tempo te lopen. De verschillen op het keerpunt waren nog niet heel groot, Klem lag hier derde. Met de wind in de rug gooide Staal de motor echt aan, zijn zege kwam dan ook niet meer in gevaar. Staal won in 35.07, voor Bas de Graaf (AVR) en Pieter Klem, hij werd derde in 38.52. “Ik ben heel tevreden met deze prestatie, ik liep heel de wedstrijd alleen en met deze wind scheelt dat zeker tijd. Vooral in het tweede deel liep ik heel ontspannen, dat voelde goed”, aldus Klem.

In Naaldwijk werd de Arcade halve marathon georganiseerd, ook stond er een 10km op het programma, onder de 394 deelnemers was ook Eric Wolfert namens AV Flakkee. Om 14.00 klonk het startschot voor de beide afstanden en Wolfert koos goed positie in een groepje snelle mannen van de halve marathon, hierbij o.a. Gerard de Lange (Waterweg) en Robert Willemse (R’dam Atl). Na vijf km noteerde de groep Wolfert 17.21, een uitstekende tijd. Na zeven km splitsten de routes van de halve en de tien en werd ook duidelijk op welke positie Wolfert zich begaf, dit bleek de derde plaats. Nu Wolfert het groepje kwijt was braken er lastige momenten aan, de harde wind stond pal tegen en alleen is dat erg zwaar, zeker in de slotfase. “Ik probeerde me te focussen op mijn ritme, ademhaling en techniek, dat lukte goed en zo kon ik het verval beperken”. Wolfert passeerde als derde de finish in 35.27.

Zondag 29 maart werd in Brunssum de Parelloop gehouden. Maikel Peeman reisde af naar Limburg om de strijd aan te gaan op de 5km Talentenrun. Peeman is bezig aan een topjaar en liet in de Mastboscross Breda al zien dat hij op nationaal niveau al goed meekan in zijn categorie. Helaas lieten de omstandigheden te wensen over, de harde wind en de vele regen maakten het moeilijk om het maximale eruit te halen. Peeman ging in de openingsfase hard mee in het snelle veld. Even later merkte hij dat het hoge aanvangstempo zijn tol eiste, het glooiende parcours en de kou die door de stromende regen beslag legde op de spieren, was het heel slecht loopweer. Peeman finishte als 20e na 16.50. “Het was niet de tijd waar ik op gehoopt had, maar gezien de omstandigheden zat er gewoon niet meer in vandaag”. Amina van Putten eindigde op de 5 km als tweede bij de dames in een tijd van 20.08.