Flakkeese atleten in zware editie Trail by the Sea

Wanneer een sporter moegestreden over de finish komt krijg je vaak de meest oprechte uitspraken. Aan de finish van de derde editie van Trail by the Sea hoorden we lopers met: ‘dit was het zwaarste wat ik ooit gedaan heb’ en ‘wat een prachtige omgeving’. Deze twee citaten geven een aardig beeld van de Trail by the Sea te Westenschouwen. Onder de 900 deelnemers waren ook Flakkeese lopers, ook zij ondervonden 21 februari wat afzien was.

Om 11u werd op het strand van Westenschouwen het startschot gelost voor de vele deelnemers die uit alle streken van het land kwamen. Dit kenmerkt ook de populariteit van het ‘trailrunnen’. Het principe is dat men loopt over onverhard parcours en liefst nog flink wat hoogteverschillen overbrugt. Een van de bekendste, en zwaarste, trails is de CCC-trail in de omgeving van de Mont Blanc, Matthew Arensman uit Den Bommel heeft deze befaamde wedstrijd over 100km met 6000 hoogtemeters in 2013 volbracht. Zo gek werd het in Westenschouwen niet maar dit prachtige gebied biedt de lopers ook veel uitdaging. “De organisatie heeft echt elke klim die er was meegenomen, het was continu klimmen, draaien en keren”, aldus Tom Groot, de enige Flakkeese deelnemer op de 42 km marathonafstand.

Vanuit de start waren het Remy Vasseur (Vlissingen) en Pascal van Norden (Gouda), de winnaar van 2013, die de kop pakten. Tom Groot wist zich goed te handhaven in de top tien en onderhield een stevig tempo in de openingsfase. “Ik was fit en had er zin in, ik heb al meerdere marathons gelopen in mijn carrière, echter dit is totaal niet te vergelijken. Het klimwerk dwingt je al snel om je reserves aan te spreken, je moet je voorstellen dat je na 15km bovenkomt op een klim, diep in de verzuring, en dan denkt, nóg 27km, daarom moet je mentaal ook heel sterk zijn”, aldus Groot. Tussen kilometer 16 en 24 kende Groot een goede fase, het parcours gaf hier iets meer de gelegenheid om in een ritme te komen. Echter na 30km kwam ‘de man met de hamer’, de tank was leeg en de laatste twaalf moesten puur op karakter. “Dat het zo zwaar was had ik niet gedacht, dat heb ik wel wat onderschat, het laatste uur heb ik zo verschrikkelijk afgezien, voor mijn gevoel ben ik nooit eerder zo diep moeten gaan om de finish te halen”. Toch wist Groot zijn positie goed te handhaven, blijkbaar hadden de atleten om hem heen het minstens net zo zwaar. Remy Vasseur won de wedstrijd in een tijd van 3.02:25. “Het was afzien maar wel lekker”, was zijn eerste reactie. Op de twaalfde plaats finishte Tom Groot, moegestreden, maar zeker een topprestatie voor de bioloog uit Dirksland. “In de laatste kilometer kwamen nog drie lopers voorbij, ik zat er zo doorheen dat ik ze niet kon voorblijven, maar ik ben tevreden”. Dat het zwaar is komt ook in de cijfers tot uiting, zo’n zestig lopers haalden de streep niet, bijna een kwart.

Op de halve marathon (21km) gingen bijna 600 lopers van start, hierbij Rita Verhage, Cor Kostense en Marjolein de Wit namens AV Flakkee. Tim Pleijte maakte zijn favorietenrol meer dan waar en won met ruim verschil in 1.24.55. De Flakkeese lopers leverden ook mooie prestaties. Rita Verhage verbaasde zichzelf en kwam na 2.26:14 als 290e over de finish. “Het ging prima, ik liep puur op gevoel en de kilometers gingen in mijn beleving snel voorbij, wel is het erg pittig. De afstand is gelijk aan een halve maar dat is ook de enige overeenkomst, dit is veel zwaarder, ik kon genieten van de omgeving en voelde bij tijden wel flink mijn bovenbenen. Na het befaamde dodemanspad had ik zoiets van, gekker als dit wordt het niet, ik kom er wel”, aldus Verhage. Ook Cor Kostense en Marjolein de Wit leverden een prima prestatie, zij hebben de hele route samengelopen en kwamen na 2.27.55 over de finish.

Foto's Arjan Schotanus/Fotorunner.nl