Verslagen Westrakloop en Deltacross (3 en 10 jan)

In 2014 was het duidelijk, Maikel Peeman is het grootste talent van AV Flakkee. De bijna 16- jarige atleet uit Sommelsdijk maakt letterlijk en figuurlijk grote stappen in de atletieksport. In 2015 zette hij gelijk de toon door twee zeges te boeken, te beginnen in de Westrakloop.

De Westrakloop is al 35 jaar historie op Flakkee, traditiegetrouw op de eerste zaterdag van het jaar kan men in Oude Tonge strijden tegen elkaar maar ook zeker tegen de elementen. Dit jaar leek het een regeneditie te worden, echter van  de paar uren dat het droog was op zaterdagmiddag 4 januari had men profijt. En zo konden 27 lopers op de 10 Engelse Mijl (16,1 km) en 47 lopers op de 8,5 km van start vanaf de Suisendijk. Op de 8,5 km namen Maikel Peeman en Edwin Stolk de leiding. Niels van de Wekken en Erik Peeman volgden al snel op gepaste achterstand. Na drie kilometer voerde Peeman het tempo op en moest Stolk eraf. Peeman bouwde zijn voorsprong gestaag uit en finishte na 30.01. Van der Wekken werd tweede in 32.34 en Erik Peeman pakte de derde plaats in 33.24.

Op de 10 Engelse Mijl ontstond een mooie strijd tussen de Flakkeeënaars Tom Groot, Johnny Arensman en David Bouman. In de eerste kilometers lag het tempo niet hoog en bleven de mannen bij elkaar. Uiteraard was het wachten op het moment dat één van de drie zijn winstkansen ging ruiken. En dat gebeurde na 12km, toen vond Bouman het welletjes en hij schroefde het tempo danig op. De kilometers gingen niet meer aan 16 maar op 17p/u. Deze pittige versnelling was teveel van het goede voor Arensman en Groot. En zo won Bouman in een tijd van 59.24, Arensman pakte de tweede plaats in 1.00:34, nipt voor Groot met 1.00:38. “Ik ben heel blij met deze overwinning, als geboren Oude-Tongenaar is dit extra leuk”, aldus Bouman die zich nu zal richten op de slotwedstrijden in het Van Buuren Circuit.

Op zaterdag 10 januari kreeg de Zeeuwse Crosscompetitie een vervolg met de Deltacross Westenschouwen. Ook hier waren de Flakkeese lopers goed vertegenwoordigd. Om te beginnen met de jeugd. Bij de C- pupillen liep Zedi Joppe naar de tweede plaats, gevolgd door Thom Tieleman die derde werd. Kjell Rosenbrand werd dertiende in deze serie. Judith Lodder werd derde bij de B-junioren en Judith van Dieren werd vijfde bij de C-junioren.

De korte cross (2,3 km) startte tegelijk met de B-junioren (4,6km). Kort na de start moesten de lopers een harde regenbui trotseren. Tommy Staal had hier weinig last van en  won in zijn ‘achtertuin’ oppermachtig na 7.40. Edwin Stolk werd zesde in 9.00 en Henkjan Tieleman eindigde als tiende in 10.10. Maikel Peeman had zich al snel los van zijn concurrenten en liep solo naar de overwinning bij de B-junioren in 17.33.

Op de lange cross, veranderd naar één lange ronde van 11km, gingen 170 lopers van start. Tim Pleijte pakte direct de leiding en liep een ijzersterke wedstrijd, hij rekende af met Erwin Harmes en Martijn de Kok en won na 42.06. Het vele klimwerk met extreme stukken, soms zó steil zijn dat men met behulp van een touw het laatste stukje moest optrekken, in combinatie met zandstroken en technische afdalingen maken het loodzwaar. Eric Wolfert finishte na 48.50 als elfde. Laurey van den Berge finishte als 14e overall na 51.16 en was daarmee ruimschoots de snelste dame. “Het ging super, zelfs op het laatst kon ik nog goed aanzetten”, aldus de winnares. André Melissant finishte als 20e na 52.13, Jan Zuidweg werd 37e in 55.25 en Marco Dieleman passeerde na 59.03 als 58e de eindstreep.

Foto's Deltacross C-pupillen (Wendy Tieleman)