Flakkeeërs presteren sterk in Zeeuwse wedstrijden

Zaterdag 15 november stond in Zoutelande de Hobbeldebobbelloop op het programma. Een naam die om uitleg vraagt. Het principe van de 11 km lange wedstrijd is dat men telkens van de landkant naar de strandkant loopt, hiertussen ligt de  zeedijk die middels een trap of steil pad bedwongen moet worden, ook het strand en paden door de hoge duinen tussen Dishoek en Zoutelande zijn onderdeel van de prachtige, maar absoluut loodzware, wedstrijd. Rita Verhage en Eric Wolfert reisden namens AV Flakkee naar Zeeland af om met 330 lopers de strijd aan te gaan. De Zeeuwen Tim Pleijte (Dynamica) en Huub van Noorden (AV56) pakten gelijk de kop, niemand was in staat om hun hoge tempo te volgen. Bij de eerste achtervolgers zagen we Eric Wolfert die zich goed voorin handhaafde. Rita Verhage startte op gevoel en kwam de eerste kilometers goed door. Ondanks dat Wolfert in goede doen was moest hij toezien hoe hij trap af seconden verloor op de concurrentie. “Ik beheers niet zo goed het trap aflopen met twee treden tegelijk, daarbij had het geregend en waren de houten treden glad, ik verloor tijd maar wilde geen onnodige risico’s nemen”, aldus Wolfert die na 6,5 km het strand als achtste verliet. Op de laatste lange trap omhoog, opgevolgd met de klim naar het hoogste punt van Zeeland, wist Pleijte het gat op Van Noorden definitief te maken en zo won hij na 41.28, Van Noorden werd tweede in 42.22 en op gepaste afstand volgde Maarten Harthoorn met 45.23 op plaats drie. Eric Wolfert liep een sterk slot en finishte als zevende in 47.06. Rita Verhage liep een prima wedstrijd en finishte na 1.12:11. “Ik heb enorm genoten van de omgeving, het is hier zo mooi dat je af en toe bijna zou stoppen om een foto te maken, het was echt de moeite waard!”.

Op zaterdag 22 december kreeg de Zeeuwse crosscompetitie een vervolg, de Elderschanscross in Aardenburg was de tweede van totaal zeven wedstrijden. Bij de dames junioren B stond Judith Lodder namens AV Flakkee aan de start van de 2,7 km verdeelt over drie korte ronden. Lodder opende sterk en lag op de tweede plaats. Haar concurrente, Amber Boutens (Scheldesport), had halverwege de wedstrijd een lichte voorsprong op Lodder, die op haar beurt weer een flink gat sloeg met de nummer drie, Margot Thuy (RKHAV). De winst ging naar Boutens in 11.46, Lodder finishte na een sterke slotronde als tweede in 12.16. “Het ging goed, ik kon mijn tempo strak houden en het gat met Boutens was vandaag kleiner dan in Hulst, dat geeft vertrouwen voor de volgende crossen”.

Op de lange cross, 9 km verdeelt over vijf ronden, stond Eric Wolfert namens AV Flakkee aan de start. Het parcours lag er goed bij, vooral de vele scherpe bochten maakten het lastig. Het optrekken na de bochten kost veel kracht, in combinatie met enkele klimmetjes en twee blubberstroken was het een echte cross. Vanuit de start pakte Erwin Harmes (Dynamica) de leiding. Harmes is momenteel heer en meester in de regio en ook nu stond er geen maat op de Middelburger. De Belg Bart Bleyaert was de eerste achtervolger. Wolfert lag zevende maar vond halverwege de aansluiting bij Harthoorn (Kapelle), Schrier (Dynamica) en de Belg Christian Plume (Zottegem). “De eerste drie ronden ging het niet vanzelf, vanaf ronde vier begon ik me sterker voelen”, aldus Wolfert die met deze atleten om de derde plaats mocht strijden. En die strijd werd ontzettend spannend. Het tempo ging in de voorlaatste ronde flink omhoog, Wolfert gaf geen krimp en bleef erbij, de slotronde werd de ontknoping. Intussen liep Harmes onbedreigd naar de overwinning, hij finishte na 32.22, Bleyaert werd tweede in 34.45. Bij de achtervolgers was Plume de eerste die moest lossen. Zowel Schrier als Harthoorn probeerden weg te komen maar Wolfert verbeet de pijn en bleef erbij. Op 200m van de streep koos Wolfert zijn moment en met een felle eindsprint wist hij Harthoorn en Schrier nipt achter zich te houden en finishte na 35.34. “Het was een zinderende strijd, we gaven elkaar geen centimeter en ik ben tot het uiterste gegaan voor plaats drie, diep gaan en de goede timing gaven de doorslag”, aldus Wolfert die achter Harmes op de tweede plaats staat in het algemeen klassement.